Onderdeel van de Oman documentaire
Dit verrassend groene zuiden is niet alleen erg populair bij vakantiegangers uit de Golf regio, die op zoek zijn naar verkoeling, maar is bovendien al millennia wereldberoemd. En wel door de handel in wierook.
Wierook is geurige rook die ontstaat bij het verbranden van hars maar dan wel hars van een boom die enkel voorkomt in Arabië en delen van Afrika en India. De grote vraag naar wierook voor met name religieus gebruik, bracht de regio Dhoraf dan ook grote welvaart.
De boom vind je verspreid door de regio, maar natuurlijk ook hier bij het museum The Land of Frankinsence, ofwel het land van wierook.
Dit museum is gelegen naast Al-Balid, de resten van het oude Zafar. Een havenstad die groot werd door de export van de geurige hars.
Iets verder naar het noorden liggen de resten van een andere belangrijke havenstad, Sumuhram. Een meer compacte en mooi gelegen stad met een natuurlijke haven.
Handelsnetwerken gingen ver de wereld over en een belangrijk knooppunt van de wierook route richting het noorden, was Ubar. Ook wel de Verloren Stad of het Atlantis van de Woestijn genoemd.
Overigens is niet iedereen het er over eens dat deze vindplaats daadwerkelijk de Verloren Stad is geweest, maar geeft het wel een goed beeld van hoe de karavanen gereisd moeten hebben. De stad ligt namelijk in de zogenoemde Rub’ al Khali woestijn, ofwel het Lege Kwartier. De grootste aaneengesloten zandwoestijn ter wereld.
Onderdeel van de Oman documentaire