🇱🇰 Sri Lanka Snelkeuze

Met REiSREPORT heb je alles over reizen naar Sri Lanka bij de hand.

Sri Lanka video's

- Sri Lanka reizenReisvergelijker
- Sri Lanka reisgidsGratis app
- Sri Lanka hotelsOnze selectie

🇱🇰 Sri Lanka Reisgids App

sri lanka reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Sri Lanka Reisgids, te vinden in de REiSREPORT Reis App. Speciaal voor Sri Lanka reizigers, gratis op mobiel & tablet.

🇱🇰 Sri Lanka Snelkeuze

Met REiSREPORT heb je alles over reizen naar Sri Lanka bij de hand.

Sri Lanka video's Sri Lanka reizen

Meer van Sri Lanka

🇱🇰 Sri Lanka reizenReisvergelijker
🇱🇰 Sri Lanka reisgidsGratis app
🇱🇰 Sri Lanka hotelsOnze selectie

Home » Reisbestemmingen » Sri Lanka » Polonnaruwa, Sri lanka: Fietsend door oude stad

Reis ook naar Sri Lanka. Zoek een reis die bij je past.

Sri Lanka rondreizen vergelijken

Bekijk zeker de Sri Lanka reizen van:
srilankarondreis.com

Polonnaruwa is honderden jaren de hoofdstad van Sri Lanka geweest. Een lange tijd daarna was het een vergeten stad maar nu, samen met Anuradhapura en Kandy, is deze stad onderdeel van de zogenoemde culturele driehoek. Drie steden die bepalend zijn voor de culturele geschiedenis van Sri Lanka.

Indrukwekkend Polonnaruwa

De stad Anuradhapura was lange tijd de hoofdstad van de Singalese koningen maar ging al eeuwen gebukt onder invallen van Tamils en Chola’s uit het zuiden van India. Anuradhapura kon als hoofdstad op den duur dan ook niet meer worden aangehouden en uiteindelijk week men definitief uit naar het zuidelijker gelegen Polonnaruwa.

In het midden van de 9e eeuw werd Polonnaruwa de officiële hoofdstad. Koning Parakrama Bahu I, ook wel Bahu de Grote, maakte van deze stad echt werk. Overigens niet alleen van de stad maar van het hele eiland. Ten behoeve van de irrigatie liet hij onder meer het Parkrama Samudra meer graven, het grootste kunstmatige meer van het eiland.

Polonnaruwa, Sri lankaZijn opvolger Nissanka Malla bleek een minder geschikte leider. Zijn grootheidswaanzin bracht weliswaar overal zijn naam in inscripties maar hij maakte tevens aanzienlijke kosten. Het kostte uiteindelijk Polonnaruwa de positie als hoofdstad. Polonnaruwa werd vervolgens verlaten en de jungle nam langzaam de stad over. De oude gebouwen zijn deels door natuur overwoekerd maar in de 19e eeuw werd er onder de Britse bezetting begonnen met restauratie werkzaamheden.

Fietsend door Polonnaruwa

Het beste bezoek je de stad per fiets en begin je bij het Archeologisch Museum waar je je kaartje koopt. Vervolgens fiets je over het terrein met tempels, paleizen, stupa’s en boeddha’s. Tussen al deze gebouwen zal je ook een tempel tegenkomen die wellicht ook al op andere plekken hebt gezien, namelijk de Tempel van de Tand. Je eindigt je bezoek bij een liggende boeddha, uitgehouwen in een enorme rots.

Een bezoek aan Polonnaruwa doet enigszins denken aan een bezoek aan Anuradhapura. Polonnaruwa is echter kleiner en rustiger en daarmee erg prettig om te bezoeken. Zeker in de ochtend. Een paar kilometer buiten het terrein kan je nog een standbeeld vinden van koning Parakrama Bahu I.

 

 

Met REiSREPORT heb je alles over reizen naar Sri Lanka bij de hand. Voor, tijdens en na je reis.

🇱🇰 Sri Lanka video’s (alle afleveringen)
🇱🇰 Sri Lanka reizenReisvergelijker
🇱🇰 Sri Lanka reisgidsGratis app
🇱🇰 Sri Lanka hotelsOnze selectie

reizenSri Lanka rondreizen vergelijken
Bekijk zeker de Sri Lanka reizen van:
srilankarondreis.com