🇮🇷 Iran Snelkeuze

Met REiSREPORT heb je alles over reizen naar Iran bij de hand.

Iran video's

- Iran reizenReisvergelijker
- Iran reisgidsGratis app

🇮🇷 Iran Reisgids App

iran reisgids

Dit artikel is onderdeel van de Iran Reisgids, te vinden in de REiSREPORT Reis App. Speciaal voor Iran reizigers, gratis op mobiel & tablet.

🇮🇷 Iran Snelkeuze

Met REiSREPORT heb je alles over reizen naar Iran bij de hand.

Iran video's Iran reizen

Meer van Iran

🇮🇷 Iran reizenReisvergelijker
🇮🇷 Iran reisgidsGratis app

Home » Reisbestemmingen » Iran » Persepolis, Iran: Met Naqsh-e Rustam een verplicht stop

Reis ook naar Iran. Zoek een reis die bij je past.

Iran rondreizen vergelijken

Bekijk zeker de Iran reizen van:
middenoostenreizen.com

Zelfs al ben je niet zo’n geschiedenisfanaat, dan is een bezoek aan Persepolis toch nog steeds indrukwekkend. Waan je als een koning als je uitkijkt op het grote land dat voor je ligt.

Persepolis: bijzonder indrukwekkend

Met een taxi vanuit Shiraz ben je ruim een uur onderweg naar Persepolis. Persepolis, de overweldigende herinnering aan de oude Perzen en hun rijk. Een rijk van India tot Griekenland, een supermacht van zo’n 30 landen bestuurd door tolerante koningen. Het is niet verwonderlijk dat Persepolis de trots is van alle Iraniërs.

Shah Darius I begon aan de bouw van Persepolis, ruim 500 jaar voor Christus. Maar Persepolis was ondanks de grootte geen stad. Het was een paleiscomplex bedoeld voor ontvangsten en evenementen, waar de koning zijn macht, rijkdom en de grootte van zijn rijk kon laten zien. En natuurlijk, konden zo ook andere hoogwaardigheidsbekleders met alle respect en egards ontvangen worden.

De laatste shah, Shah Mohammad Reza Pahlavi, was ook nogal verzot op Persepolis. Hij gaf er dan ook in 1971, een paar jaar voor de Revolutie, een gigantisch maar vooral peperduur feest ter herdenking aan 2500 jaar Iraanse monarchie.

Alexander de Grote

De grootste plunderaar van Persepolis was de verwoester ervan en dat was Alexander de Grote. Hij was het die zo’n 300 jaar voor Christus de Perzen versloeg, Persepolis plunderde en vervolgens met de grond gelijk maakte. Over de toedracht en of het met opzet of per ongeluk was gaan allerlei verhalen rond, maar deze stenen liggen er al ruim 2300 jaar verlaten bij.

Naqsh-e Rustam

Een paar minuutjes verderop vind je nog Naqsh-e Rustam, ook wel bekend als de necropolis van Petropolis. Vrij vertaald een begraafplaats. Hier vind je om te beginnen vier graven van Achaemenidische vorsten en wel van Darius I, Darius II, Xerxes I en Artaxerxes I. Imposante graftombes, ingehouwen in de rotswand maar ook deze graven zijn geheel door plunderaars leeggehaald.

Tegenover de tombes staat echter nog een raadselachtige kubus. Tot op de dag van vandaag weet men niet waarvoor het diende, maar stamt net als Petropolis uit de tijd van de dynastie van de Achaemeniden. Het staat bekend als Kubus van de Zoroastriërs. Een religie van ver voor de bouw van Petropolis en waarvan de beeltenis ook nu nog goed zichtbaar is in Petropolis zelf.

 

 

Met REiSREPORT heb je alles over reizen naar Iran bij de hand. Voor, tijdens en na je reis.

🇮🇷 Iran video’s (alle afleveringen)
🇮🇷 Iran reizenReisvergelijker
🇮🇷 Iran reisgidsGratis app

reizenIran rondreizen vergelijken
Bekijk zeker de Iran reizen van:
middenoostenreizen.com